sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Soppaa ja sielunhoitoa



Kuvassa Pentikin poro. Sain sen lahjaksi työkavereiltani, kun valmistuin työnohjaajaksi. Poron sarviin oli ripustettu silkkinauhoilla roikkuvia pieniä viskipulloja. Ne on juotu jo ajat sitten, poro pysyy.

Huomenia! Heräsin tunti sitten, mutta olen vielä yökkärissä. Yritän ottaa aamun rauhallisesti, sillä ilta tulee olemaan hulinaa.Jääkaappi on täynnä ruoka-aineita, joista pitäisi syntyä keittoa sellaiset 15 litraa. Kyseessä on siis perinteinen marraskuun Vicki Lin keittoilta. Lohi on tähän aikaan edullista ja siitä saa maittavan keiton isommallekin porukalle. Joinakin vuosina keitossa ei ole ollut ollenkaan perunoita- vain lohta ja vihanneksia- mutta osa vieraista kaipaa pottuja- siis pottuja tulee. Suurin perunanperään kyselijä on tytär. Keittoon freesataan aluksi kattilan pohjalla sipulia, purjoa, paprikaa,porkkanaa ja vähän jauhoja.Päälle tulee kalaliemi (ihan kuutioista) perunalohkot ja keitetään noin vartti. Lopuksi isot lohikuutiot, muskottipähkinää, sitruunamehua, sitruunapippuria ja tilliä. Eiköhän siitä soppa synny.Kermaa laitan sitten erikseen pöytään, jos joku sitä haluaa. Isommalla 10 litran kattilalla siis lohikeittoa ja pienemmällä thaimaalaista kanakeittoa.
Tämä thaikanakeitto on joku vanha Kodin Kuvalehden resepti, jota olen vähän muunnellut. Se on siitä erityisen mainio, että se sopii gluteenittomana ja maidottomana lähes kaikille. Vieraat ovat siitä yleensä tykänneet, tein sitä tyttären yo-juhliinkin ja se meni kaikista parhaiten. Laitanpas tähän reseptin, jos joku innostuu kokeilemaan:

Kana-kookoskeitto (4- 5 hengelle alkuruoaksi)

1 rkl öljyä
2 tl currya
300 g broilerinrintafileesuikaleita
muutaman sentin pala tuoretta inkivääriä
1-2 sipulia
( 2-3 valkosipulin kynttä)
5 dl kanalientä (vesi+kanaliemikuutio)
1 tlk (4dl) kookosmaitoa
1-2 tuoretta chiliä
3 rkl soijakastiketta
½ tl aromisuolaa
½ sitrunan mehu
2-3 rkl Maizena suurustetta (vaalea liemi)
basilikaa ja persiljaa

1. Kuori inkiväärin palanen ja leikkaa se ohuiksi lastuiksi, hienonna sipulit. Leikkaa chilit pituusuunnassa halki, huuhdo tai raaputa siemenet ulos ja leikkaa palot ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuumenna kattilan pohjalla öljy ja ripottele mukaan curryjauhe sekä sipulisilppu ja inkiväärilastut. Lisää broilerinpalat ja kääntele hetki.

3. lisää kanaliemi ja anna kiehua n.5 minuuttia.

4. Lisää kookosmaito ja chilisuikaleet, anna kiehua kypsäksi.

5. Mausta ruoka soijalla, aromisuolalla ja sitruunamehulla. Ripottele mukaan suurustejauho, anna kiehahtaa ja koristele keitto tuoreella basilika-persiljasilpulla. Tarjoa lisänä hyvää leipää.

Bon Appetit!

Jälkiruoaksi ostin valmiita Frödingen pakastekakkuja. Minusta ne on hyviä ja sopivan pieniä, että eivät jää lojumaan jääkaapin pohjalle koko viikoksi.Näin ne juhlat syntyvät suht pienellä vaivalla. Vieraita on tulossa vähän vajaa 20. Osa on ystäviä ihan privaattipuolelta ja toinen puolikas on vanhoja työkavereita/ystäviä. Sielunhoito osuutta illassa hoitelee vapaan seurustelun mahdollisuus ja saattaa olla , että paikalla on myös musiikkiohjelmaa.
Viiko on ollut vauhdikas, töissä olen ollut 4 päivänä. Kaksi keikkaa entiseen duuniin ja kolme työnohjausryhmää. Viikot ovat hyvin vaihtelevia, en nytkään tiedä vielä , mitä ensi viikko tuo tullessaan.Väliin tulee soitto keikalle aamusta. Niin kävi juuri perjantaina. Luulin pitäväni vapaapäivän, mutta tekstari tavoitti minut 7.15 työpyynnöllä ja olin jo keikkapaikalla 8.15. Mun luonteelle itse asiassa sopii aika mukavasti tälläinen ,ainakin toistaiseksi ja tässä elämäntilanteessa.

Nyt täytynee alkaa hommiin. Pientä silmänlumesiivousta huushollille ja sitten alkaa keittojen valmistelu. Mukavaa sunnuntaita kaikille ja pian alkavaa työviikkoa!

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut näin myöhästyneenä!! PS.Olen tässä melkein naapurissa taas...
T. Lene

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti oli hyvät pippalot! Oliko sulla synttärit vai muuten vaan juhlat?

Otinkin tuon kana-kookoskeiton ohjeen ylös, että voin joskus kokeilla. Keitot on ihania. Ja viisas ratkaisu nuo mainiot Frödingen kakut, kakkujen tekeminen vie aikaa tuhottomasti.

Vicki Li kirjoitti...

Kiitos! Täällä on vietelty synttäreitä hyvässä seurassa. Oikea päivä on kyllä huomenna, ett et ole myöhässä, Lene.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Vicky!

Tämä on koekommentointi, koska en saa näköjään tekniikkaa kesyyntymään. Luulin jo onnistuneeni, - sainhan hyvät ohjeet!
Kiitos kuitenkin siis hyvästä sopasta,erinomaisesta seurasta ja huippuesiintyjistä! Terveisiä muusikoille!

t. Yökyöpeli

Vicki Li kirjoitti...

Moikka yökyöpeli! Hienoa, että kommentointi onnistui nyt.Täällä syödään koko viikko nyt keittoa, kun vieraat eivät jaksaneet kaikkea. Tai sitten mitoitus oli turhan runsas.

Anonyymi kirjoitti...

Tack för sist Kampista! Matkalla tajusin, miksi "uusi Vicki" näyttää niin upealta: ryhtisi on parantunut. Tuntuuko selässä?

Vicki Li kirjoitti...

Tosi on ,Kamppilainen. Ryhtini on parantunut, kun kilo roikkuvaa lähti tuosta edestä.Se oli ekoja omia havaintojakin leikkauksen jälkeen: istuminen bussissa tuntui erilaiselta.
Ihanaa, että tänään on vapaapäivä- saa rauhassa vanheta.Tosin työkeikkapyyntö tuli aamusta, mutta kykenin sanomaan EI. Tänä päivänä. Huomenna on taas arki ja arjen kujeet.

minävain... kirjoitti...

Toivon onnen omenoita,
menestyksen mansikoita,
hyvän tuuleen pillereitä,
ynnä muita virvokkeita!

Hyvää syntymäpäivää Vicki!!!

Olivia kirjoitti...

LÄMPIMÄT ONNITTELUT !

Vicki Li kirjoitti...

Kiitokset onnitteluista Sinävain ja Olivia! Olen viettänyt mukavan synttäripäivän yökkärissä klo 15 saakka ja lukien Pirjo Tuomisen romaanin Mies metsätieltä. Kuuntelin myös Walesin leijonaa Tom Jonesia ja nautin elämästä. Lene tarjosi minulle vielä ihanan synttäri-illallisen Kampissa. Kiitos! Ihana päivä kiitos ystävien ja läheisten.

Anonyymi kirjoitti...

Onnea siis! Taisi olla pyöreitä, 40?

Vicki Li kirjoitti...

Eipä ollut pyöreitä. Mie vaan ruukaan juhlistaa asiaa joka vuosi, Nyt tuli 48 täyteen eli kahden vuoden kuluttua sitten pyöreitä ja kunnolla.Jos olen varoissa riittävästi tilataan paikalle tanssibändikin... (pientä suuruudenhulluutta sallittakoon ikäihmiselle ;) Ystävät osaavat aina pirskeitä odotellakin, kun niitä lähes joka vuosi jotenkin juhlitaan. Se on oiva tapa saada porukkaa kasaan.

Olivia kirjoitti...

Oikein Vicky Li!
Tuo on oikea asenne.Olen kateellinen.
Minäkin tahdon sitten mukaan tanssimaan.

Vicki Li kirjoitti...

Olivia, jos tämä blogi on pystyssä vielä kahden vuoden päästä ja sie tänne kommentoit, niin kutsu Sinulle kekkereihin tulee ;)

TuuliS kirjoitti...

Myöhästyneet onnittelut ja kiitos soppaohjeista!

Anonyymi kirjoitti...

Minunkin onnitteluni tulevat myöhässä, mutta tulevat kuitenkin, eli ONNEA! Juhliminen on elämän suola ja jokainen juhlan mahdollisuus kannattaa käyttää.

Hyväntuntuinen tuo keitto, taidan joskus kokeilla.