perjantai 10. huhtikuuta 2009

Home, sweet home!Terveiset Israelista, josta palasimme noin vuorokausi sitten. Kaksi viikkoa siellä tuli käppäiltyä ja ihmeteltyä sikäläistä elämänmuotoa, joka kyllä jonkin verran poikkesi totutusta. Pääpaikkamme oli etelässä Punaisenmeren rannalla sijaitseva lomapaikka Eilat, mutta teimme sieltä sitten retken ylös Jerusalemiin ja Jordanian puolella sijaitsevaan Petraan.

Eilatin hienoja hotelleja-omamme oli kyllä vaatimattomampi

Aurinko laskee Eilatissa, keskustan nostosilta

Tytöt lomilla rynkkäreineen

Hieno reissu, vaikka kyllä siihen sisältyi ikäviäkin kohtia. Ilmat suosivat mukavasti, lämmintä oli aina siinä +28 paikkeilla, eikä iltaisinkaan tarvinnut pitkähihaista vaatetta. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, parasta ehkä oli se , että arvelematta uskalsi syödä, mitä vain eteen tuli. Hygienia on Israelissa kunnossa. Eka päivät tuli pyörittyä ihan Eilatin tuntumassa ja kyllähän sielläkin nähtävää riitti: Koralliranta, Delfiiniriutta, akvaariot, Mount Zefahot etc. Vaellusreissu Mount Zefahotille tosin keskeytyi kaksikin kertaa jouduttuamme sotilasvartion pysäyttämiksi. Vähän jänskätti, kun pojilla oli kovat piipuissa. Ei siinä auttanut oikein selittää, että me nyt kuitenkin mentäis tästä... Armeijahan on Israelissa poijilla 3 vuotinen ja tytöillä 2 vuotinen ja siitä seurasi se outo ilmiö, että nuoret kulkivat lomallaan rynnäkkökiväärit olalla. Tämä käytäntö otettiin Joom Kippur sodan jälkeen käyttöön, koska silloin Israel päästiin yllättämään pahasti ja miehistötappiot olivat huomattavat. Aluksi aseet tuntui pelottavalta, mutta äkkiä siihen tottui. Mitään aseellisia rettelöitä ei kuulema juurikaan satu. Voi vain kuvitella, mitä Suomessa tapahtuisi, jos sotilaille asepalvelusta suorittaville annettaisiiin rynkkäri lippaineen mukaan lomille... saattasi kapakoissa tapahtua hiukka reserviporukan harvennusta harva se viikonloppu.

Näille tytöille ei paukuteta poskea...


Näkymä merelle Mount Zefahotilta
Vettä täytyy tankata


Ensimmäinen hotellimme oli oikein viihtyisä ja meillä oli mukava näköala suoraan uima-altaalle. Altaassa tosin oli vesi niin kylmää, ettei siinä ihan päntiönään viittinyt pulikoida. Aamiainen oli runsas ja maukas. Kaikenlaisia vihannes-, kala- ja maitotuotteita oli tarjolla runsain määrin. Hotellit ovat tiukan kosher-säännöstön alla, etta turhaa oli haikailla pekonin perään aamuisin, tai minkään muunkaan lihakunnan tuotteen perään. Mutta kuten sanottu, nälässä ei tarvinnut olla, sillä kaikkea muuta kyllä oli yllin kyllin.


Päätän ensimmäisen raporttini tähän. Jatkan parin päivän päästä, kun olen voimissani taas. Viimeisen vuorokauden aikana sairastuin kauhiaan flunssaan ja nyt pää kuin Haminan kaupunki. Mukavaa ja munarikasta Pääsiäistä kaikille!

6 kommenttia:

maaretta kirjoitti...

Tervetuloa takaisin kotiin! Makea on aina maailmalle lähteä mutta yhtä hyvää on palata takaisin omaan hyvään sänkyyn ja tutun turvallisiin (lue pinttyneisiin) tapoihin.
Jäänpä odottelemaan kun saat pääsi taas järjestykseen ja loppukuvauksen matkastasi kerrottua. Israel on minulle tuntematonta aluetta, Turkki ja Kreikka ovat suunilleen siellä maailmanklkalla vierailemani maat.

Sooloilija kirjoitti...

Tervetuloa kotiin!
Tehän olitte pitkään siellä. Varmasti ehti nähdä paljon. Ruoka on kuulemma Israelissa tosi hyvää, varsinkin jos pitää kasvisvoittoisesta ruuasta.

Ihanan sinisävyisiä kuvia.
Ja nuo sotilaspojat ja -tytöt ovat tosiaan erikoinen ja pysäyttävä näky. Mutta varmaan heihin pian tottuukin.

Virpi P. kirjoitti...

Kiva kun tulit takaisin, kaipasin jo!
Tuolla ei tule ihan heti käytyä, joten mukavaa saada raporttia, millaista siellä oikeasti on. Minulla on yksi tuttu Israelista ja hänen mukaansa siellä on suunnilleen kaikki paremmin kuin täällä!

Toipumisia!

Ruska kirjoitti...

Wau, upea pitkä matka on teillä ollut. Kiitos kertomuksesta ja kuvista. Ensimmäistä Israelin lippukuvaa katsoessa ihan elävästi aistin meren tuoksun =)
Petraan olen minäkin joskus haikaillut, vaan nykyisin en oikein raaski jättää koiria viikonloppua pitemmäksi ajaksi-

Rita kirjoitti...

Hieno ja mielenkiintoinen reissu varmaan! Ei viheriöinyt siellä päin? Israilihan on sivistysvaltio. Tuota aseiden näkyvää esilläoloa kyllä kauhistelen...ja naisillakin. Ehkä tasa-arvon äärisuuntaa:).

Saanel kirjoitti...

Kas, otsikoimme samalla lailla : ) Tosin me emme olleet ihan noin pitkällä, pelkästään mummilassa. Mutta kotiin on aina ihana palata, vaikka palaisi sitten entisestä kodistaan : )