keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Pom-pom-pom-pomelo

Pomelo päivässä piristää

...aiku sinä oot niin ihano... Nyt täytyy kirjoittaa oodi hunajapomelolle. Jos et ole vielä maistanut, niin kipitä heti kauppaan, sillä kausi loppuu pian ja niitä ei taas sitten saa. Hunajapomelo on se greippiä isompi pallukka, joka meillä päin on nyt melkein halvimmillaan eli 1,99€ kg, olen joskus saanut 1,69 kilohintaan. Ota mahdollisimman iso, sillä kuori on PAKSU ja hyötysuhde isossa on parempi. Jos sulla on tosi hyvä tsägä, voit ehkä löytää 1,5 kg painavan, alle kilosta ei kande ees ostaa. Sitten vaan kuorit ensin kunnon veitsellä noin 2 cm pinnasta, loput lähtee ehkä parhaiten käsin riipimällä. Sisältä löytyy viimein greippiä isompi sitrushedelmä. Älä lopeta kuorimista, vaan irrota joka lohkon sisältä hedelmäliha ja nopsi suuhun. Herkkuaaaa.... Roskaa tulee paljon, mutta syötävääkin riittää reilusti kahdelle ja pikkupalaksi kolmelle. On mehukasta, vähän hapanta (ei kuin greippi) ihan NAMISKUUKKELIA. Ainakin meidän perheen mielestä. Eikä ole paljon kaloreitakaan, siis kevennysruokaa. Me syödään siipan kanssa pomelo puokkiin päivässä, niin kauan kuin niitä saa. Niitä tuodaan enimmäkseen Kiinasta (ne israelilaiset on surkkuja, älä niihin sorru) joulu-tammikuun aikana tai niin ainakin oli viime vuonna, jolloin löysyin niitä eka kerran Suomesta. Thaimaassa olen tähän herkkuun koukuttunut ja rakkaus on ollut kestävää laatua. Saattaa tietenki olla, että olette jo tutut, mutta jos jollekin olisi uusi elämys. Miten on, kuuluuko hunajapomelo hedelmävalikoimiinne?


Jengi varmaan epäilee, että olen maksettu pomelokonsultti. En kyllä ole. Vicki Li suosittelee vain ruokia ja viinejä, jotka ovat käyneet läpi hänen tiukkaakin tiukemmat makuvaatimukset. Ja tämä suu on syönyt paljon. Paljon huonoakin ja vielä enemmän hyvää tai parempaa. Joskus kyllä sattuu kuivahko pomelo, ei se silloinkaan ole huono, mutta ei niin kummonenkaan.


Eipä mulla muuta tällä kertaa. Se maanantain hillitön väsymys meni ohi, nyt olen taas oma itteni. Puoli täynnä energiaa, mutta se riittää vanhalle ihmiselle. Olen aloittanut taas työnteon loman jälkeen ja se on maistunut hyvältä.
Tässä joulupihta läheltä, ei ole terävät neulaset

Laitan vielä tänne kuvan tuosta herkkupalasta ja antakaahan tulla kommenttia vanhat pomelofanit ja uudet varsinkin. Vai olenko mie ainoa"pomelouskovainen" ?
Kun pomelo on syöty, jää perskeet jäljelle.

14 kommenttia:

meri kirjoitti...

Kiitos vinkistä, viimeisestä pomelosta onkin jo kulunut monta vuotta. Täytyy uusia tuttavuus. Luulin tuota viimeistä kuvaa ensin marenkikakuksi.

Aivan sykähdyttävän ihania vauvakuvia oli sinulla tuossa alempana! Vastasyntyneen jalat...taidan muistaa. Kantapää oli sormenpään kokoinen ja varpaat kuin puolukanraakileet (niinkuin Kaarina Helakisa hienossa runossaan sanoo).
Mikään ei ole ihmeellisempää kuin lapsen syntymä!

Anonyymi kirjoitti...

Mulle tuli nyt kamala pomelohimo!! Ai jai! Ku tuun kylään on parasta olla pomeloa pöydässä!!:D

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkin perhe tykkää. Täytyypä hakea kaupasta, kun muistutit.
Hauskat kuvat. Tuo viimeinenkin, ne jämät. Tunnen peukalon alla mielessäni sen karheuden, mikä jää jäljelle kuorimisesta.
Iloa sinulle työhösi. Sen verran olen noita palveluja saanut käyttää, että tarpeen tiedän. Myös hyödyn.

Anonyymi kirjoitti...

Auttaakohan pomelo pohmeloon?

Vicki Li kirjoitti...

Saattaapa auttaakin. Ainakin se auttaa ähky-pohmeloon, joka on seurausta jätemyllyefektistä (syö ensin omat safkat ja vetelee sitten kaverin lautaselta jämät ravintolassa)

noeijoo kirjoitti...

Pomelo ei ole kovin tuttu, mutta uteliaisuudesta olen maistanut. Niitä ei kyllä ole näkynyt meillä päin, pitänee vilkaista marketista. Meillä maistuu nykyään Rainb own greippiviipaleet sokeriliemessä, liemen kun kaataa pois, jäljelle jää maukas greippi.

Yläkuva on tosi kaunis, siitä saisi asetelmataulun. Minäkin luulin alakuvaa marenkikakuksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mä en uskalla maistaa pomeloa, olen sen verran allerginen kaikille hedelmille. Tuota marenkia voisin kyllä maiskutella (vaikkei se sitä olekaan, mutta näyttää tosiaan marengilta).

Meilläkin kuusi vihertää kotona yhä ja saa olla viikonloppuun asti. Ja on siinä koristeetkin vielä. =)

Virpi P. kirjoitti...

Hyvät kuvat, sekä pomelo että tuo ihana pihta!
Mulle on osunut eteen vain kuiva pomelo, muuta huomenna kokeilen, löytyykö kiinalaista pallopäätä Prismasta. Koko muistuttaa niitä joidenkin heimojen kuivattamia ihmisenpäitä...aika mennä nukkumaan!

Irene kirjoitti...

Olisko tuo Pomelo sama hedelmä, kun Sweeti, jota mä olen ostanu parina viimevuonna tammikuusta alkaen. Kuorimisohjeet ja makukuvaus kun viittasivat kovasti sweetiin. Mun ostamat pallerot ovat olleet Israelista, Kiinalaisiin en ole törmännyt. Sweeti on greipin kaltainen, mutta makeampi ihana herkku, josta minä tykkään kovin. Täytyy huomenna kauppareissulla tutkia asiaa. Kiitos osto-ohjeista. Irene

Vicki Li kirjoitti...

Vielä löytyi honeypomeloa kaupasta ja vielä isoja. Molemmat vielä yli 1,5 kg(1600 ja 1680 g)Se kyllä harmittaa, josa sattuu kuivempi yksilö, kun tietää miten ihana on mehukas.En erota vielä päältäpäin mehukasta, en tiedä pystyykö sen jollain kikalla plokkaamaan. Tietäisiköhän mm, joka on Thaimaassa pitkään asunut pomelofani?

Anonyymi kirjoitti...

Tuo israelilainen sweeti on mielestäni sama pomelo.
En osaa nähdä ulkoa aina hyvää pomeloa. Liian kuiva se ei saa olla, mutta joskus ulkopuolelta komean näköinenkin on vain täynnä kuitua ja hedelmä sisällä kuiva. Jotenkin siinä pelaa samat säänöt kuin greipissä. Koputtamalla sitä ilmeisesti kokeillaan. Sitä voisi kokeilla...
Vaaleanpunainen (sisältä) laji on Thaimaassa arvostetuin. Toisaalta, juuri kauppaan tullut sweeti on harvoin kuiva. Eli, en tiedä.
Kannattaa silti kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

kävin äsken ostamassa hunajapomelon 1 euron kilohintaan K-supermarketista, kun piti maistaa uutta tuttavuutta...

Anonyymi kirjoitti...

Ostin pomelon. Ihan hyvää :) Paljonkohan C-vitamiinia pomelossa on?

etelänhetelmä kirjoitti...

Hunajapomelo on hyvää. Tänään tuli ostettua yksi ihan muistojen kunniaksi (ekan Pomelo-hedelmän söin Israelissa ollessani). Nyt taas K-supermarketissa oli tarjouksessa, eurolla kilo. Kannattaa rohkeasti maistaa hunajapomeloa - jos tykkää sitrushedelmistä, tykkää varmasti pomelosta ;)