sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Rasvanäppinä

Käsisarjani ensimmäinen: kollegakouluttajani - psykoterapeutin kädet

Sunnuntai aamu valkeni hieman kirkkaampana kuin eilinen päivä. Edessä oli kova koettelemus eli renkaitten vaihto autoon. Kaksi viimeistä vuotta tytär on toiminut siipalle assistenttina ja kaksi sitä edeltävää vuotta vaihdot teki autoliike, koska meillä oli sellainen ihana huoltosopimus, joka kattoi myös renkaitten vaihdot. Mutta sitä ennen vaihdoin siipan apurina varmaan ainakin kymmeniä kertoja renkaat. Ai mitäkö tekee assistentti? No mie menen ensin kellariin verkkokomerolle , jossa kesärenkaat säilötään talven ajan. Siippa peruuttaa auton kerrostalon sisäpihalle ja mie kieritän siipan apuna renkaat auton perään ja otan mukaan tarvikkeet: vaseliinia ja trasselia tai vastaavaa. Sitten ajetaan hämyiseen parkkitaloon ja aloitetaan hommat. Siippa nostaa tunkilla autoa, irrottaa pultit ja mie nopsakasti putsaan pultit ja laitan kerroksen vaseliinia päälle. Siippa irrottaa renkaan ja on heti käsi ojossa odottamassa mun puhdistamaa ja vaselinoimaa pulttia. Kiire siinä meinaa tulla, siippa on nimittäin nopeatempoinen työnteossa.


Väliin tunkki meni vähän vika asentoon ja piti ottaa nosto uusiksi. Kaiken kaikkiaan aikaa paloi ehkä 45 minuuttia, siiten taas talvirenkaat auton perään, ajettiin pihalle ja pestiin niitä vähän harjalla ja puutarhaletkulla. Kieritys verkkokellariin ja kotiin kädet ihan paskasena. Tiedätkö miten auton rasva lähtee parhaiten käsistä? Nokare Oivariinia molemmille, hierotaan mömmöt irti ja lopuksi sitten vielä pestään keittiösaippualla rasvat irti. Homma hoidettu.


Vielä pitää jossain vaiheessa käydä huoltsikalla tarkistamassa renkaitten paineet. Kesärenkailla ajaminen onkin sitten yhtä juhlaa- auton melutaso laskee huomattavasti. Mites teillä hoidetaan renkaitten vaihdot, oletteko assareita vai vaihdatteko peräti itte? Ei se mitään lempparihommaa ole mulle, mutta onpahan yhdessä puuhastelua.


Renkaitten vaihdon jälkeen alkoi ruoan puuhastelu. Siippa pilkkoi naudan paistin krouveiksi palasiksi ja mie kuorin noin 7 sipulia. Tulossa on siis siipan bravuuria katalonialaista lihapataa, jota hän tekee aina joskus ,kun innostuu. Siihen siis ruskistetaan lihapalat ja sipulit, lisätään valkoviiniä, lihalientä ja mausteita (mustapippuria, timjamia, laakerinlehtiä, Provencen yrttejä) haudutetaan uunissa parisen tuntia, sitten lisätään tomaatteja (mieluiten purkista kokonaisia, kaltattuja) ja viimeiseksi tulee riisiä. Juuri ennen tarjolle panoa komeuteen lisätään vielä juustoraastetta. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, hyvää tulee. Nyt täällä jo lilluu ihana tuoksu. Pata on ollut uunissa 175 asteessa tuommoset 2h 30 minuuttia, luulen että puolen tunnin sisällä päästään syömään. Tuo viinin tuoma hapokkuus sopii hyvin tähän ruokaan. Viininä käytän ihan kaupan alkoholitonta Weisslackia, paremmat viinit meillä kyllä juodaan. Tuleepa nälkä, kun kirjoitan tätä juttua. Tänään nautimme ruokaa ilman viiniä, tämä on siis viikonlopun viinitön päivä. Ajattelen Iinestä.

10 kommenttia:

noeijoo kirjoitti...

Mukava sunnuntai tuollainen, pata tuoksuu uunissa. Kunpa meilläkin joku tekisi ruokaa, olen kyllästynyt. Aikovat kai tehdä pizzaa, meillä tehdään aina 2-3 pellillistä. Mies on pizzataikinaexpertti.

Kesärenkaita ei hirviä vielä vaihtaa, joskus ennen vappua vasta. On nääs nuo aamukelit aika jäiset vielä. Mies yritti joskus, että vaihdan itse, mutta eri variaatioiden myötä hän vaihtaa. Yksin. Olen vain haittoina ja kyselen liikaa.

Eevis kirjoitti...

Heippa, ajattelin että olette jo reissussa enkä ole toivotellut hyvää matkaa. Hyvää matkaa!
Renkaanvaihtonne kuulostaa tehokkaalta - mies ojentaa käden ja assari tietää mitä tehdä...
Meillä mies vaihtaa renkaat; olen päässyt helpolla. Yhdessä puuhailu on kyllä mukavaa, viis puuhasta. Tänään teimme kaalilaatikkoa pitkästä aikaa. Tuli hyvää.

Virpi P. kirjoitti...

Hyvä Vicki, oot reipas nainen!
Meillä vaihtaa renkaat tietysti pojat isän kanssa, se on heille kiva traditio. Ajavat läheisen hotellin parkkipaikalle, johon voi levittäytyä rauhassa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä tuntuu olleen viikonloppu sielläkin. Renkaitten vaihto on tosin niitä asioita joista en tykkää yhtään ja täytyy tunnustaa että mielelläni jätän sen raavaammalle osapuolelle. Juttuasi lukiessa tunsin kyllä pienen pistoksen , voisi ehkä edes tarjota apua...

tuike kirjoitti...

Mistä on tämä kuva? Jostain Suomesta? Miltä vuodelta? Onko jossain jo tosiaa vapaa vesi? Meillä kävi perhe vielä tänä aamuna pilkillä!

Ei puhettakaan vielä renkaiden vaihdosta, kun sulamisvedet on aamuisin jäässä tien pinnasa vielä pitkän aikaa. Mies kai ne taas vaihtaa, mutta tulin ajatelleksi, että voisihan sitä olla kaverina...vaikka vaan muodon vuoksi.

Vicki Li kirjoitti...

Kuva on otettu viime tiistaina Espoonlahden rannalta ihan tuosta vajaan 100 metrin päästä, siis kotikulmilta. Espoonlahti on ollut jäästä vapaa jo pitkään. Tänä vuonna jäätilanne on ollut niin heikko, että en ole uskaltanut mennä jäälle kävelemään.mato ongelle tässä voisi jo lähteä... Suomi on pitkä maa ja monenlaista säätä tänne mahtuu.

Olivia kirjoitti...

No lähes sama oli sunnuntain menu meilläkin.
Monta tuntia hauduteltiin kasviksia ja sianlihaa ja lopuksi vielä ruskistettiin padan pinta.
Liikaa tuli ahdettua, ihan liikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen varmaan ollut eri taajuudella, sillä huomasin vasta tänään, että olit ajatellut mua... En sortunut viiniin ruoan kanssa ja olen oikein tyytyväinen itseeni. Hymy ja minä olemme pysyneet päätöksessä olla juomatta, mutta miehemme ovat sortuneet.

Renkaanvaihdon assistenttina olen ollut monesti, mutta mies hoitaa homman yksinään samassa ajassa. Mä saan pyöritellä renkaita pihamaalla, jos hyvä tuuri käy. Entisessä kotitalossa oli kätevä autonpesutalli, jossa saattoi vaihtaa renkaatkin, mutta nyt homma on teetetty autohuollossa. Huomenna mies vie auton renkaidenvaihtoon ja molemmat pääsemme helpolla.

titu kirjoitti...

renkaanvaihdon assistentti ja maukas lihapata.

meillä mies vaihtaa renkaat ilman assistenttia, molempiin autoihin. välillä ehkä käyn hiukan katsomassa, kuinka homma hoituu. tosin vielä ei renkaita tällä korkeudella vaihdeta, nytkin hiukan ripottelee lunta.

pata vaikutti maukkaalta, ehkä meidänkin uuniin sellainen josku saadaan.

kädet ovat mielenkiintoisia, kertovat niiden kertovan paljon. omat kynteni ja kynsivallini jaksa pysyä kunnossa, aiempi työ kulutti kynsiä ja niistä huolenpito oli vähän niin ja näin. ehkä nyt voisin jopa saada kynteni kuntoon, pidemmiksi ja hoidetuiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kiusaan sua hiukan ja haastan sut blogimeemiin! Kysymykset löytyvät blogistani... tietty.